Lilians alster - Familjen Andréns WEB-place

Go to content

Lilians alster

Patchwork

På denna sida kommer vi att berätta om lapptäcks teknik och ge exempel på arbeten som gjorts inom familjen. Foto kommer att läggas ut på nya fina täcken.

------------------------------------------------------------------------------

Historia

Återanvändning av material är ingen ny uppfinning gjord under 21 århundradet. Sedan urminnes tider har man tagit vara på gamla kläder och tygrester för att spara pengar. De äldsta bevarade exemplaren i lapptäcksteckning är från Yindynastin (1450 - 1122 f. kr.) i Kina. I alla kulturer har på ett eller annat sätt lapptäckstekniken funnits.

Korsfararna, kända för sina standar i ett slags lappteknik, bar även vaddstickade jackor till skydd för kyla och pilar. Även i Tudortidens England användes lappsömmen i praktfulla textilier.

Det anses vara engelsmän, holländare och spanjorer som tagit med sig lappsömstekniken till Amerika. Under religionsförföljelserna flyttade många grupper till Amerika, bland dem kväkarna som slog sig ner i det nuvarande Pennsylvania i slutet av 1600-talet. Jacob Amman, som ursprungligen kom från Schweiz, bröt 1693 med mennoniterna och hans sekt kom att kallas Amish, vars lapptäcken i enkla geometriska mönster och särpräglade färger har blivit klassiska. De första täckena var sannolikt sammanfogade av oregelbundna skinnbitar eller tyglappar, något som i slutet på 1800-talet blev ett mode och kallades för "Crazy Quilt".

(Historieberättelsen är hämtad ur boken "Gamla svenska lapptäcken" av Åsa Wettre och Lena Nessle. Tidens Förlag ISBN 91-550-3913-8)

------------------------------------------------------------------------------

Här följer ett stort antal  exempel på alldeles utmärkta lapptäcken som tillverkats av Lilian under åren. Titta och njut.Lapptäcksteknik

Detta collage visar ett antal av de verkligt fina lapptäcken Lilian har tillverkat under åren.

Copyright © 2022
Back to content